frida.bg

Разковничето за големия успех в бизнеса е етикетът

Разковничето за големия успех в бизнеса е етикетът
През последните десетилетия епитетът „бизнес дама” стана толкова популярен, превърна се в нещо като символ на успеха и просперитета, при това не само за дамата, окичена с него, но и за фирмата, в която тя развива своя потенциал. Но въпреки това, ако разгледаме бизнес дамите поотделно, ще видим, че не всяка е постигнала успешен бизнес. Ето защо от първостепенно значение за успеха е да се следват някои прости, но работещи правила, известни като бизнес етикет за жени. Силата на етикета е в това, че с негова помощ можете да спечелите доверието и уважението на своите партньори и ръководители.

Успешната жена понякога просто се ражда такава, но друг път постига своя успех благодарени на житейски обстоятелства. В първия случай жената още от своето детство е имала умението да бъде лидер, изпъквала е сред другите деца с авторитет, защото се е учила добре, старала се е да постига целите си във всички области. Не е деляла приятелите си по полове, а ги е възприемала еднакво. При втория случай, жената е осъзнала своята сила едва след някои негативни обстоятелства в живота си, които, така да се каже, са я отрезвили. Подобни са провалена връзка и необходимост да даде по-добър старт на своите деца, както и други подобни.

Каквато и да е причината за тръгването по пътя на бизнеса, много по-важно е жената да усвои правилния стил на комуникация и поведение на ниво бизнес общуване. Освен това тук поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат” важи не на сто, а на двеста процента.

Естествено, като всичко останало в ограмотяването, и етикетът в бизнеса трябва да се научи от „а” до „я”, защото само сериозното отношение към детайла ще ви позволи да постигнете успех.

Бизнес етикет за дами в общуването

Независимо дали сте на среща с важни партньори, или сте на заседание във фирмата, осанката ви трябва да изразява едновременно чувство на доверие и уважение към човека, с когото говорите. Дори и вие да сте ръководителят, етикетът изисква същото положение на тялото ви. Не може да си позволите да седите разкрачени и прегърбени, защото успехът зависи от това как другите ви възприемат, независимо дали са колеги, служители или партньори. За да демонстрирате своята увереност пред шефа, например, не трябва да седите на ръба на стола, но е добре погледът ви да е леко сведен, което показва уважително отношение към него.

Разковничето за големия успех в бизнеса  е етикетът

Сериозна осанка се постига като изправите гърба и „държите” жестовете си в зоната ви на комфорт, тоест около половин метър в радиус от вас. Ако носите дамска чанта, по-добре е да я поставите близо до себе си или зад вас. Ако я оставите на коленете си, ще създадете впечатление, че искате да се дистанцирате от ситуацията, в която се намирате.

Погледът също е от значение. Той трябва да изразява добронамереност и интерес към другия човек. Разбира се, това не означава да оглеждате втренчено събеседника си, тъй като подобно поведение може да се изтълкува като наглост от ваша страна. За да оставите събеседника си в неговата зона на комфорт, е необходимо отвреме навреме да отмествате поглед от неговия. По време на бизнес комуникация не трябва да се дава воля на емоциите.

Важно е да следите също и за тембъра на гласа си. Трябва да говорите толкова силно и уверено, че да ви чуват, но в никакъв случай да крещите. Най-добре е гласът ви да е спокоен, защото това обикновено вдъхва доверие.

Паузите помагат, защото ако говорите твърде бързо, рискувате човекът отсреща да не може да осмисли и анализира чутото. Освен това хората, които препускат през речта, обикновено ги възприемат като несериозни или лекомислени.

Малките тайни на голямата бизнес дама

Ако вашата амбиция е да станете наистина голяма в бизнеса, то вие задължително трябва да си направите малък списък с правила, към които стриктно да се придържате.

Дори ако имате само един подчинен, а се смятате за шеф, за да се превърнете в успешна бизнес дама, старайте се да не навлизате прекалено в неговото пространство и да превишавате своето влияние. Бъдете точна и коректна, показвайте уважение към всички. Подобна нагласа обикновено се възнаграждава многократно.

Работното място трябва да остане такова, дори и дълбоко в себе си да сте много романтична жена. Не слагайте по бюрото си играчки, сувенири, снимки в рамки, защото това предизвиква у другите усещането, че сте несериозна.

Ако не помните имена и лица, трябва да се упражнявате в това. Все пак образът на деловата жена включва и това: да помни имената на всички свои колеги, служители и партньори, защото така демонстрира уважително отношение, което поставя другия в позиция на значимост.

Научете се да държите всеки детайл под око. Следете бизнес кореспонденцията ви да е написана грамотно, както и текущите писма до колегите. Следете също да спазвате етикета да поздравявате за „добър ден”, „довиждане”, „добър апетит”.

По дрехите посрещат

Както вече стана дума, дрехите са „входната врата” за една бизнес дама. Това е първото нещо, което виждат у вас и съответно правят оценка и на възможностите ви. Успешната дама не може да си позволи да изглежда „естествена” – да се появява рошава или пък с неизгладена риза.
Личният ви стил и увереност трябва да личи, но в същото време да съответства на бизнес етикета в облеклото.

Класическото облекло за една бизнес жена е бяла риза, английско сако и пола с подплата. Импровизация можете да направите тук, ако замените полата и ризата със строга рокля до коляното.

Освен това дори и бизнес етикетът се променя. Например черният костюм вече се носи само при важните и донякъде тържествени бизнес събития. Ако имате среща с мениджър е по-добре да изберете сив костюм или рокля, но на важна конференция предпочитайте да сте в черни тонове.

Етикетът не позволява обувките да са от велур или лъскава кожа. Най-добре да избирате кожени обувки на лек ток. Ако сте с пола или рокля, чорапогащникът ви трябва да бъде в телесен цвят.

Грижата за ръцете е много важна. Маникюрът и кожата трябва да бъдат винаги в перфектно състояние. Разбира се, и тук не може да експериментирате твърде много, защото ярките и крещящи цветове по ноктите ви със сигурност няма да направят добро впечатление. За бизнес чантата има много категорични параметри. Тя трябва да е твърда и да се побират, без да се измачкват вътре, документи с формат а4.

Описаните ограничения обикновено не се харесват на жените, които използват външността си, за да бъдат център на внимание. Но една умна жена може да намери изход и от този категоричен етикет, като разнообрази офис визията си с интересен шал или друг аксесоар, който ще я отличи от стандартното.

Снимки: pixabay.com