frida.bg

Гилън пее безсмъртните хитове на Deep Purple в София

Този петък българските ценители ще имат рядката възможност да видят и чуят наживо как Иън Гилън изпълнява някои от великите песни на Deep Purple в рамките на турнето му Ian Gillan sings Deep Purple, което започва в София.

Purple е епоха в рока, а Гилън е легенда от тази епоха.

Създадената през 1968 в Хартфорд, Англия група е всепризната за един от родителите на хеви метъла и съвременния хард рок, а Гилън се свързва с търговски най-успешния й състав, редом с Джон Лорд, Роджър Гловър, Иън Пейс и Ричи Блекмор и с някои от албумите й, смятани за класически.

Гилън е гласът на незабравимия за поколения „Златен блус“ Child in Time, Smoke on the Water, Hush, When a Blind Man Cries, Perfect Stranger и много други песни, които ще очакваме с нетърпение да чуем на 4 ноември. Той е гласът, който винаги ни кара да притаим дъх и да фокусираме вниманието си в предвкусване на развитието на мелодията, независимо колко позната и любима е песента, която изпълнява.

Гилън"
By Carlos Delgado, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27926511

За многобройна армия от заклети фенове и музикални анализатори

Гилън е най-великият рок-певец на всички времена

Той има изумителен вокален диапазон и може да изпее две ноти по-високо от Фреди Мъркюри и цели три от Робът Плант!
Той е в апогея си през 70те и 80те години, но дори в 21ви век си остава един от най–големите съвременни вокалисти. На почтената възраст 70 години гласът му продължава да е завидно млад, да взима невъзможни височини и да изненадва с майсторската си техника на пеене.

На сцената на зала 1 на НДК той ще излезе заедно с групата на кийбордиста на Deep Purple – Don Airey Band и с мощната звукова подкрепа на оркестъра на Софийска филхармония под диригентството на Stephen Bentley-Klein.

Гилън с оркестъра на Арменската филхамония-26mar-2010
By Aleksey Chalabyan Xelgen – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10117693

За Гилън преживяването да пее на една сцена с оркестър е всичко друго, но не и ново.

Всъщност Deep Purple дължи в голяма степен първоначалната си популярност на Концерта за група и оркестър, който изпълнява за първи път през далечната 1969 в Royal Albert Hall в Лондон.

Епичното произведение на Джон Лорд с текст от Гилън е първата колаборация между рок-група и голям симфоничен оркестър в историята. Плочата се превръща в първи успех на Deep Purple в класациите и утъпква тази пътека за много именити последователи. Дори, в интерес на истината, Гилън не винаги е особено доволен от наложилия се етикет „групата, която свири с оркестър“ и смята, че тази иначе интересна насока ги отдалечава от хард-рок стила, към който се стремят и ги отвлича от творческия път, който искат да следват.
Може би в унисон с неговите чувства съдбата се намесва и партитурите на Концерта мистериозно биват загубени през следващата 1970 г., след само още едно излизане на сцена в Лос Анджелис, така че следващото му изпълнение наживо е чак през 1999.

В продължение на богатата си и разнообразна половинвековна музикална кариера, в подбрани случаи през последните десетина години Гилън с неизтощима енергия предлага на своите почитатели едно рядко срещано музикално лакомство – да изживеят някои от най-големите хитове на Deep Purple заедно с него и симфоничен оркестър. Ето, че сега и българските фенове ще имат невероятното удоволствие да му се насладят на предстоящия концерт в София.

Всичко за събитието тук

Текст: Веселина Тулевска