frida.bg

По чантата посрещат

По чантата посрещат.

Дискусията за това кой е най-добрият приятел на едно момиче е безкрайна. Някои стриктно държат на диамантите, други идеалистично сочат кучето, трети – шоколада… Истината е, че може би единственото нещо, без което момичетата наистина не могат е …чантата!

За една жена чантата е това, което е хавлията за Галактическия стопаджия, или ако цитираме Кари Брадшоу, което са топките за мъжа – просто малка торбичка, но се чувстваме голи без тях. Още от детската градина момиченцата се привързват към своята любима чантичка и пораствайки ни се струва немислимо да излезем от къщи без компанията на избраницата си за деня.

Освен бездъннен извор на полезни предмети, които могат да потрябват в най-неочаквани моменти като мистериозната чанта-килим на Мери Попинз или оръжие за събуждане на благородна завист като дизайнерските шедьоври в „Сексът и градът”, чантата е и индикатор за стила и добрите обноски на собственичката си.

Всички знаем колко важни за създаването на добро впечатление са изправената стойка, правилният зрителен контакт и жестове или умението да не прекъсваме събеседниците си, но не всеки се замисля за това колко много говори чантата за маниерите и социалните умения.

Експертите по етикет казват, че изборът ни на чанта и начинът по който я държим и боравим с нея разкриват много за личността ни и влияят на начина, по който другите ни възприемат.

По чантата посрещат

Как да я носим?

Чанта с къси дръжки се държи за тях с отпусната спокойно до тялото ръка, което говори за умереност и точност във всичко (така я носи Мишел Обама) или се нанизва на сгънатата в лакътя ръка, което демонстрира силно чувство за собствено достойнство, умение да се поддържа ред и излъчва власт и увереност (така най-често ще видите Кралица Елизабет II).

По принцип се смята за недодялано такава чанта да се преметне назад през рамо, така че прибягвайте до това, когато искате да влезете в хулиганско-хлапашки образ.

Чанта с дълга презрамка като цяло допринася за изграждането на по-младежки имидж. Тя непременно се носи през рамо или в по-спортния вариант през гърдите. Въпреки модните тенденции той обаче не е подходящ за всяка фигура, така че преценете внимателно. Който и от двата да изберете, помнете, че най-важното е да не се прегърбвате. Дългите презрамки имат безспорното преимущество да оставят ръцете свободни. Ако притискате такава чанта много плътно към тялото си ще внушите, че сте предпазлива и внимателна, може би дори прекалено.

Носенето на голяма чанта под ръка като папка или гушната като бебе създава доста неудобства и крие риска от появата на петна от изпотяване на дланите или крем за ръце. Все пак някои дами държат чантите си така, пренебрегвайки дръжките – обикновено това е съзнателен или несъзнателен израз на желанието им чантата да бъде забелязана на всяка цена – такъв пример дават модни икони като Наоми Кембъл, Виктория Бекъм и любимката на Лагерфелд Лили Алън, която той лично избра за лице на чантите на Шанел преди няколко години.

Според традицията чантата се носи задължително с лявата ръка, за да остави дясната свободна за ръкуване. Не трябва да спазвате това само когато ходите под ръка или за ръка с кавалер, който по правило стои отляво, или с приятелка – тогава естествено двете носите чантите си от външната страна.

Ако се налага да носите

повече от една чанта едновременно

това издава забързано и напрегнато ежедневие. Помнете, че в общия случай една по-голяма е по-добре от две по-малки и се стремете да са балансирани, за да не внушават усещане за стрес. За да има равновесие и да не изглежда все едно се връщате натоварени от пазара, когато носенето на две чанти е неизбежно, заложете на контраста. Най-удачни са комбинации като например по-строга бизнес чанта с къси дръжки плюс по-кокетна дамска чантичка в ярък цвят на дълга презрамка или чанта за лаптоп през рамо, комбинирана с малка елегантна дамска чанта.

За разлика от ултимативния еталон в етикета – Английската Кралица, не само можете да си позволите да носите чанти, които контрастират с тоалета и обувките Ви, а и ако го направите ще бъдете напълно в крак с най-модерните тенденции, така че възползвайте се от тази свобода!

pexels-photo-190249

Къде да я оставяме?

Каквото и да правите, не слагайте чантата си на масата. Това се смята за грубо независимо дали става въпрос за работна маса или бюро на бизнес среща, маса в ресторант или дори в домашна обстановка. Няма нужда да казваме, че е и нехигиенично. Вече споменатата кралска особа нарушава това желязно правило само като знак, че вече иска да стане от масата.

Ако чантата е с размер и форма, които позволяват това, най-подходящото място за нея е на стола зад кръста Ви. Ако тя не се събира там, така че да Ви е удобно, може да я поставите на пода под стола си или зад него, ако седите с гръб към стената. Отстрани до стола е приемлив вариант само когато до Вас не седи друг човек, за да не му пречи и ако не е на ходова линия, за да не се спъват в нея. Наистина, в различни култури по целия свят оставянето на чанта на земята се приема за поличба за влошаване на финансовото състояние, обаче на много места смятат, че десените на точки привличат богатството и добрия късмет, затова смело се обзаведете с чанта на точки и я оставятйе на земята напук на финансовите суеверия!

Ако сте на вечеря и чантата е достатъчно малка, удачно е да я „скриете” на скута си под салфетката за хранене. Закачането на подлакътниците или облегалката на стола трябва да се избягва, освен ако не сте сигурни, че не затруднявате сервитьорите. Ако столът до вас е празен, можете да я оставите и на него.

В някои ресторанти може да Ви донесат специално допълнително столче или кошче, в което да поставите чантата си. У нас тази практика не е много разпространена.

Закачалките за чанти

се използват все повече по света. Те се закрепват за маса или бюро и позволяват чантата да виси отдолу. От вещ с единствено практично приложение те се превръщат в дизайнерски аксесоар. Предлагат се в различни сгъваеми варианти и все повече стилови разновидности, от съвсем семпли до луксозни, декорирани с кристали Сваровски. Добиват все по-голяма полулярност и като бизнес подаръци, брандирани с фирмено лого. Възможно е и в някой по-изискан ресторант да Ви подарят такава, като подсказване как да решите проблема с чантата и като начин да се разпространи една добра практика.

Когато отивате на театър, опера или кино се постарайте да носите по-малка чанта, която да ви е удобно да държите на коленете си. Ако обаче Ви се налага да отидете с голямата си ежедневна чанта, мястото за нея отново е под седалката Ви.

handbag-930131_1920_r

Как да я съхраняваме?

Вкъщи всеки има своя навик за това къде да поставя чантата си. Някои дами използват пейка или табуретка в антрето или диван или шкаф в дневната. Други предпочитат с прибирането да отнесат чантата си в спалнята, където е на сигурно място от деца и други домашни любимци. Много удобни за тази цел са шкафчета или масички, които имат долен рафт. На него чантата е под ръка, но все пак прикрита, без да се набива в очи и да се пречка в отворената жилищна площ, и не е на пода. Друг практичен вариант, при който чантите са едновременно прибрани и лесно достъпни, е да се монтират закачалки от вътрешната страна на вратите на гардероба.

Независимо каква чанта сте избрали за определен случай и колко модна или скъпа е тя, за да Ви помогне да създадете още от пръв поглед исканото добро впечатление, тя трябва да е чиста. Изследванията показват, че чантите събират големи количества бактерии и затова е особено важно да се поддържат в хигиенично състояние. Всъщност това, а не поверието, е и основният аргумент против оставянето на чантата на земята, понеже е много вероятно след като се приберете вкъщи тя да се озове на кухненския плот, на мивката в банята или дори на някое легло.

handbag-494600_1920

Грижете се за нея!

След употреба чантата трябва да се избърше с леко влажна кърпа отвън и отвътре и да се проветри преди да се прибере за съхранение, най-добре в плик против прах и напълнена с топки смачкана хартия, за да се запази формата ѝ.

Ако дъждът я е намокрил, подсушете я добре, това с особено голяма сила важи за кожените чанти. Тях е препоръчително да третирате със специална импрегнираща паста. С успех може да ползвате спрей за обувки от набук, велур, гладка кожа или текстил, който ще направи и чантите Ви водоустойчиви, прахоотблъскващи и ще попречи на появата на петна от замърсяване.

Задължително се консултирайте с етикетите от производителя на чантата по въпроса за по-сериозното ѝ почистване отвън и отвътре. За някои текстилни или плетени чанти ще откриете, че спокойно можете да ги пъхнете в пералнята, обърнати наопаки, но за болшинството най-добре да се обърнете към специалистите по химическо чистене. В резюме – грижете се за чантата си, за да „говори” добре за Вас!

purse-1031547_1920

Текст: Веселина Тулевска