frida.bg

Коктейлите на Лято 2016

Коктейли на Лято 2016

Последните дни на лятото отминаха и ни оставиха заредени с емоции, спомени и сили да дочакаме следващото. Какво по-бързо може да ни пренесе в отлетелите мигове на дългите слънчеви дни и романтичните залези край морския бряг, басейна или прохладната зеленина на планината от любимите летни питиета?

Представяме Ви няколко от най-интересните коктейли на Лято 2016:

 

Летни коктейли 2016: Ягодова Диня

Коктейлите на Лято 2016

Динята е плодът, който най-често се асоциира с лятото и е перфектна за разхладителни питиета. Тя е наистина освежаваща, лекият й сладък вкус се съчетава добре с различни алкохолни напитки, а наситеният й розов цвят е неустоим. Докато по магазините все още се намират последните дини за сезона предлагаме да опитате този коктейл, в който лекият ягодов оттенък обогатява аромата на динята, а ментата го прави още по-ободряващ.

Нарежете динята на кубчета, почистете ги от семките и ги замразете. Сложете във фризера за компания и няколко ягоди. Когато плодовете замръзнат ги поставете в блендер – можете да експериментирате с различни съотношения диня/ягода, докато намерите идеалната пропорция за Вас. Сипете водка и пюрирайте, докато сместа стане съвсем гладка. Ако плодовете са достатъчно зрели няма нужда от допълнително подслаждане, но почитателите на по-сладкото може да добавят и малко кафява захар. Последният щрих идва от няколко листенца прясна мента, които може да добавите в готовата смес и да пюрирате още съвсем малко, а ако предпочитате вкусът им да е по-осезаем и да разнообразите консистенцията на коктейла, просто ги нарежете на ситно.

Сервирайте готовия коктейл в охладени чаши, украсени с малко от захарта по ръба и още едно листенце мента и още първата глътка ще Ви върне в лятото.

 

Летни коктейли 2016: Гръцки Тигър

Коктейлите на Лято 2016

Ако се създаде парфюм, който символизира лятото, той трябва да е с дъх на солени морски пръски върху напечени от слънцето скали и …анасон. А ако се добавят и цитрусови нотки ароматът му би станал съвършен. Още от Древен Египет и Елада анасонът е известен със своите отпускащи и успокояващи свойства и е широко използван като подправка в ястия и чайове, като лекарство и дори като афродизиак. Тук Ви го поднасяме в съчетанание с мощното ободрително въздействие на портокала в един дълъг коктейл, идеален за безкрайните летни залези.

Класическата гръцка версия е, разбира се, с узо, но ако предпочитате лято с по-ориенталски привкус използвайте арак, ако пък мислите Ви летят към Испания, Франция или Италия може да го приготвите с анис, пастис, анисет или някоя друга от спиртните напитки с анасон, популярни в цяла Европа. Смесете една част узо с четири части портокалов сок, разбъркайте енергично и добавете няколко кубчета лед. Важно е да се спази последователноста и първо да се смесят добре узото и сока, а после да се добави леда, защото, ако бъде сложен първи, ледът втвърдява етеричното масло в напитката и върху питието се образува коричка. За финален акцент може да се изстискат и няколко капки лайм и да се украси с цитрусова кора.

Ще останете учудени от сполучливия начин, по който сладкият анасон се комбинира със свежия и тръпчив плод в един коктейл с характерен вкус, едновременно разхлаждащ и сгряващ кръвта, носещ усещане за радост, бодрост и щастие.

 

Летни коктейли 2016: Лимонено Фрапе

Коктейлите на Лято 2016
(Снимка: Klearchos Kapoutsis, Santorini, Greece. Uploaded by Yarl, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25307156)

През дългите летни следобеди времето за кафе неусетно се превръща във време за коктейл. Ако двете се комбинират, удоволствието е двойно. А за да устроите на сетивата си истинско пиршество Ви предлагаме това фрапиращо съчетание на плътния вкус на пенливото кафе с опияняващото ухание на лимона.

Най-лесният и ефективен начин за направата на кафе-фрапе е в шейкър за коктейли или в голяма пластмасова чаша с плътно прилепваща капачка. Има и варианти с ръчен миксер или в блендер. Напълнете половината от съда, който ще използвате, с кубчета лед и добавете разтворимо кафе и захар в количество на вкус и малко студена вода. За приготвянето на този специфичен вид кафе разтворимото е по-подходящо еспресото, тъй като образуваната от него пяна е много по-устойчива, дебела и пухкава. Ако все пак предпочетете еспресо, направете го наистина съвсем късо и го охладете, преди да го сипете в шейкъра или блендера. След това разбийте енергично докато сместа се превърне в плътна пяна. Изсипете я във висока чаша, добавете още ледена вода и малко прясно мляко по желание. Накрая идва и моментът на изненадата – лимонов ликьор – всички разновидности като лимончело и лимончино са удачни, най-добър, естествено, е домашно приготвеният.

Сипете желаното количество в чашата с фрапе, изберете сламка в цвят, подхождащ на настроението и/или тоалета Ви и отпийте от тази вълшебна смес, в която сладкото и горчивото са едновременно в контраст и в баланс.

 

Летни коктейли 2016: Горчиво-сладък Кармин

Коктейлите на Лято 2016

За много хора червеното вино през топлите месеци се превръща в истинско табу. Ако обаче го обичате и не искате да прекарате лятото разделени, задължително трябва да го опитате в този вариант, наситен на цвят и богат на вкусове. Приготвя се с плодов сироп или сладък компот от червени плодове. Може да използвате касис, арония, малина, череша, но най-интересен и плътен вкус дават сините сливи.

В голяма чаша за червено вино или тип Маргарита поставете няколко ледени блокчета. Сипете една част от гъстия плодов сок, след това сложете в чашата лъжица, обърната с изпъкналата част нагоре, и бавно сипете една част вино, така че да се стича равномерно по лъжицата и да образува втори пласт. Допълнете чашата с тоник внимателно, за да не се разбърка с първите две съставки.

Целта е да се получи коктейл със слоеста структура, в който цветовете да се преливат постепенно отдолу нагоре от най-тъмно до искрящо прозрачно и при отпиване със сламка да могат да се почувстват отделните вкусове – сладостта на плодовете, стипчивостта на танина и хининовата горчивост на тоника. И понеже последният преобладава в коктейла, той е лек, освежаващ и тонизиращ с допълнителен бонус – флуоресценция на ултравиолетовото барово осветление и дори на пряка слънчева светлина в летните дни.

 

Летни коктейли 2016: Лава Лампа

Коктейли на Лято 2016

Шампанското е още едно питие, което обикновено свързваме с Новогодишната нощ. То обаче е и много подходяща съставка за коктейли, които в горещите дни охлаждат тялото и разпалват страстите.

И така, без повече предисловия: във висока чаша за вино или шампанско налейте една част водка (ок. 30 – 45 ml). Добавете половин част сок от червена боровинка или нар и долейте догоре с искрящото вино. Накрая пуснете в чашата 5-6 стафиди и се насладете на начина, по който те се издигат и спускат като балончета в лава лампа. В зависимост от плодовия сок, който сте избрали, може да добавите и сушени боровинки или пресни зрънца от нар, за да подсилите вкуса.

Но пенливото вино може да бъде и доста коварно, затова не оставяйте веселите мехурчета да Ви заблудят и консумирайте, както се казва, с удоволствие и мярка.

Ето и други интересни предложения.

Текст: Веселина Тулевска