frida.bg

Колите в Stranger Things

Колите в Stranger Things

Нарeчeн от създателите си „Любовно писмо до класиките от 80-те”, серийният филм Stranger Things е машина на времето, която пренася героите и зрителите си в атмосфера на свръхестествена мистерия и ужасяващи тайни.

Безспорно един от хитовете на Netflix, Stranger Things е сериалът, който всички гледат и обсъждат през последните месеци, с огромен зрителски интерес и небивало висок рейтинг в Internet Movie Database – над 9/10 и продължаващ да расте, формиран от оценките на повече от 143 хиляди човека.

Въпреки, че повечето главни герои са около 12-годишни деца, Stranger Things не е детски филм (определено не се препоръчва за зрители под 14-15 г.), а е насочен към тези, които независимо от възрастта си не са загубили интерес към приключенията и загадките с привкус на страховита фантастика. Напрежението се усеща във всяка секунда от едночасовите филми и, макар че понякога изглежда, че повече няма накъде, нараства непрекъснато от началото на първия до края на осмия епизод.

Всъщност, ако вече сте го гледали, всичко това ви е добре известно, а ако сте от щастливците, на които това удоволствие все още предстои, не искаме да го разваляме, като издаваме повече от сюжета или фабулата. Само ще кажем, че ако бихте искали да попаднете в една мистериозна комбинация от E. T. и Twin Peaks, Stranger Things е вашият филм.

Единственото, което ще си позволим да отбележим, тъй като то бездруго е общоизвестно, е интересната особеност, че действието се развива в измислен град в щата Индиана през 1983 година, за някои – много далеч в миналото, а за други – само на няколко минути по пътеката на спомените. Пътуването във времето започва още с началните надписи, в които заглавията и шрифтовете имитират ретро-облика и зърнистостта на филмите от периода.

За пълното потапяне в атмосферата допринася също и саундтракът на филма, съставен от многобройни поп, рок и пънк хитове от 70-те и 80-те, като един от тях играе основна роля (без повече спойлери :-).

За мнозина ще бъде занимателно да разглеждат подробностите от сетинга като дрехите и прическите, мебелите и аксесоарите в интериора – касетофони, телефони с дълги заплетени кабели… и особено колите, които героите карат. Точно последните предизвикват голям интерес и на тях бихме искали да обърнем специално внимание:

 

Chevrolet K5 Blazer

Колите в Stranger Things

Колите в Stranger Things

Автомобилът на полицейския шеф Джим Хопър (в ролята – Дейвид Харбър, виждали сме го в историята за Джеймс Бонд Quantum of Solace и в Revolutionary Road в компанията на Кейт Уинслет и Леонардо ДиКаприо). Мъжественият Chevrolet K5 Blazer, който участва във всеки епизод на филма е модел от 1980, което веднага личи от единичните му правоъгълни предни фарове. При моделите от предишните години те са кръгли, а при по-късните са по два един над друг от всяка страна.

 

Ford Pinto Runabout

Колите в Stranger Things

Колите в Stranger Things

Колата на майката Джойс (забележително завръщане на Уинона Райдър след няколкогодишно мълчание от последната й запомняща се роля като Умиращия лебед в Black Swan). Старото, но добре поддържано Пинто от 1976 е най-подходящият избор за героинята – суб-компактно, пъргаво, бюджетно и очарователно като самата нея с мекия си маслинено-зелен си цвят.

 

Ford LTD

Колите в Stranger Things 7

Возилото на големия син на Джойс – Джонатан (изигран от младия британец Чарли Хийтън). Още един Форд във фамилията. Макар че не изглежда като предпочитаният избор за един тийнейджър, който най-вероятно го е наследил от някой по-възрастен родственик, този просторен седан от 1971 е голяма тупалка и все още изглежда много стилен с характерната си висока решетка. Същия кара Бърт Рейнолдс в класическия екшън White Lightning от 1973. На първия кадър се вижда и задницата на паркиран Ford Galaxie 500 от 1964.

 

BMW 733i

Колите в Stranger Things

Най-луксозната кола във филма, карана от богатото хлапе Стив (в ролята – още един младеж без дълга филмография, но с големи перспективи – Джо Кийри). Моделите от 7-ма серия през периода 1977-84 доста си приличат, но тази изглежда съвсем нова и затова бихме я датирали от 1983; същото подсказват и черните странични огледала. Този скъп вносен топ-модел отново не изглежда като най-типичната кола за един 16-17 годишен, затова подозираме, че лошото момче просто взима автомобила на баща си, за да впечатли съученичките.

 

Volkswagen Cabriolet

Колите в Stranger Things

Колата на Барбара (абсолютно неизвестната допреди участието си в Stranger Things млада актриса Шанън Пърсър, която след това някои наричат „новата Моли Рингуолд”). Съвсем подходящ за една гимназистка от сравнително заможно семейство, VW Кабриолетът, който си има собствена роля, макар и малка, е един от анахронизмите във филма. Колелата, праговете на вратите, светлосиният цвят и синият интериор сочат 1983 или по-стар модел, но според покритите с пластмаса брони и по-малките вътрешни фарове той е от 1988. Колата определено е американската модификация, но бронята и радиаторната решетка са от европейския модел. Най-вероятно просто създателите на филма са работили с по-нова кола, която са успели да намерят и са я тунинговали, за да я направят да изглежда по-достоверно за периода. На заден план се вижда още един Фолксваген – красива малка костенурка от 1965 или 66-та.

 

Oldsmobile Cutlass 442

11 Колите в Stranger Things

Тази страхотна muscle car от 1972 е на бащата Лони Байърс (играе го Рос Партридж, с не особено забележителна филмография като актьор, но получил многобройни номинации и награди от големите фестивали за сериозно независимо кино за филма Lamb от 2015, на който е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля). Наперената красавица в черно и златно напомня с носталгия за епохата на мощните двигатели и огромните багажници, които намаляват с покачването на цените на горивото и застраховките през втората половина на 70-те.

 

Ford LTD Crown Victoria

Колите в Stranger Things

Запазена марка на таксита, полицаи и правителствени агенти в продължение на десетилетия, многобройни черни и заплашително изглеждащи Crown Victoria от 1981 – 82 съставляват флотата на Лошите в Stranger things, придружавани понякога от ванове Chevrolet Chevy без прозорци от същия период, в които несъмнено се извършват прикрити престъпни деяния.

Колите в Stranger Things

След като преди няколко дни Netflix обявиха, че вторият сезон на Stranger Things ще излезе през 2017 го очакваме с нетърпение, не само заради отворения край на първия, който ни оставя с повече въпроси, отколкото отговори, а и за да видим с какви нови превозни средства от миналото ще ни изненада.

Колите в Stranger Things

Текст: Веселина Тулевска

Снимки: кадри от филма, източник: imcdb.org