frida.bg

Ски през Лятото

Ски през Лятото

Най-горещите ски и сноуборд дестинации за летните месеци

За мнозина карането на ски е любим спорт и предпочитан начин за отдих през зимата. Но има и хора, които се влюбват в тази дейност и усещат необикновена привързаност, която е техният източник на енергия и сила. Те дори и в жегите мечтаят за блясъка на снега и обикалят света в търсене на животворната свежест на пистите. Да посетим и ние заедно с тях най-снежните места за каране през летните месеци на 2016.

 

Алпите

Ски през Лятото
(снимка: Alexander Lindquist)

не отстъпват мястото си на водеща дестинация за ски и сноуборд в Европа дори и през лятото. След силни снеговалежи през май и температури около нулата през цялото лято, снежната покривка е стабилна и пистите на австрийските ледници Хинтертукс и Мьолтал предлагат и в момента много добри условия за каране.

Курортът Les 2 Alpes в северните френски Алпи привлича със своите високи и средно високи писти, които са ориентирани на север, отлично задържат снега през цялата година и предлагат спиращи дъха гледки. Той е и любимо място на фрирайдърите с предизвикателни възможности за извънпистово каране, снежен парк от световна класа и енергична парти сцена.

В Швейцария може да се кара целогодишно в курорта Цермат в подножието на емблематичния връх Матерхорн и от юли до април в малкото алпийско селце Заас-Фее, което се гордее с това, че е роден дом на големия ски-шампион Пирмин Цурбриген, както и с факта, че по улиците му никога не е минавал автомобил.

В Италия ски-курортът в прохода Стелвио в Южен Тирол е с най-дълъг летен сезон – от май до ноември, със 150-сантиметрова снежна покривка след последния снеговалеж в началото на август. През прохода минава един от най-живописните алпийски пътища, който се издига на височина над 2700 м през 48 страховити серпентини с остри завои, наречен от списание Top Gear „автомобилната стълбица към рая”.

 

Северна Америка

Ски през Лятото 2_Timberline
(снимка: onthesnow.com)

това лято предлага по-малко места за каране в сравнение с предишните години. Единствен отворен в момента е курортът с най-дълъг ски-сезон на континента – Тимбърлайн в Орегон, намиращ се близо до върха на вулкана Маунт Хууд. Тук със сигурност ще има достатъчно добър сняг до края на месеца и в началото на следващия, украсен с ароматни планински цветя в подножието на пистите.

 

В Африка

Ски през Лятото 3_Afriski
(снимка: www.facebook.com/resort.afriski/)

в момента са отворени и двата главни ски-курорта. В Африски в планините Малоти в Лесото последният сняг валя през юни и сега се кара на изкуствен сняг с дебелина 30 см, като работи и снежния парк за фрирайдъри. Най-високият курорт на континента, Тифиндел в планините Аматоле в ЮАР, все още с естествен сняг, ще бъде отворен за ски и сноуборд до началото на септември.

 

В Южна Америка

Ски през Лятото 4_Valle_Nevado
(снимка: gochile.cl)

сезонът започна обещаващо с обилни снеговалежи в Андите в началото на лятото, а последните паднаха преди седмица. В момента отворените дестинации са шест в Аржентина и девет в Чили. С най-много сняг са Вайе Невадо, Ла Парва и Портийо в региона Сантяго де Чили, както и Лос Пенитентес и Лас Леняс в аржентинската провинция Мендоса. Последният, намиращ се в района със загадъчното име Долината на жълтите огнени дървета, може да се похвали с една от най-дългите писти в света, а снежният парк във Вайе Невадо привлича неудържимо сноубордистите със своите многобройни съоръжения. През първата седмица на септември там ще се проведат състезания за Световната Купа по сноуборд.

 

В Австралазия

Ски през Лятото 5_Coronet
(снимка: www.jasons.co.nz)

официалният старт на сезона е даден в началото на юни от връх Коронет в Нова Зеландия. Разположен в сърцето на новозеландския Южен остров, само на 20 минути път с кола от Куинстаун, той разкрива пред посетителите величествени гледки към езерата Wakatipu, Hayes и планините The Remarkables. Той ще работи поне до средата на октомври и предлага обширни терени и за начинаещи, и за напреднали, както и нощно каране.

В Австралия най-популярната ски-дестинация е Перишър – най-големият ски-курорт в Южното полукълбо, който се намира в разкошния Национален парк Косцюшко в Снежните планини, простира се на седем планински върха и предлага невероятното усещане да караш между евкалиптови дървета.

6_Perisher