frida.bg

ИЪН АНДЕРСЪН с хитовете на JETHRO TULL в Пловдив

На 3 септември Античният театър в Пловдив ще бъде сцена на едно невероятно преживяване за всички почитатели на легендарните  JETHRO TULL.

Jethro Tull не се нуждае от представяне. Създадена през 1967, британската група започва с блус-рок и скоро развива стила си, като включва елементи от фолк музиката и хард рока, за да създаде своето неповторимо прогресив-рок звучене. Със своите 21 студийни албума продадени в над 60 милиона копия по света, тя е определена от списание Rolling Stone като „една от търговски най-успешните и ексцентрични прогресив-рок групи”.

Ian Anderson.(Jethro Tull)

ИЪН АНДЕРСЪН, който на 10 август отбеляза 69-тия си рожден ден, един от основателите и основните музиканти на групата, вокал и мулти-инструменталист, свирещ на флейта, китара, бузуки, балалайка и саксофон, автор на музика и текстове, една от най-цветистите личности в прогресив-рока, ще представи пред българската публика сета Best of Jethro Tull, включващ безсмъртни песни като:

Living in the Past

– една от най-познатите песни на групата, запомняща се с характерния си необичаен за рок музиката размер 5/4. Андерсън написва Living in the Past през 1969, когато след много успешните турнета на Tull като съпорт на Джими Хендрикс и Лед Зепелин, мениджърите го молят да напише „хит сингъл”. Резултатът е Living in the Past, която се изкачва до трето място в британската класация за сингли и до 11-сто в САЩ.

Sweet Dream

– записана по времето на създаването на втория албум на групата, Stand Up, песента не е включена в него, а е издадена отделно като сингъл. 12 години по-късно, за турнето Slipstream през 1981, за Sweet Dream е направен видео клип, в който Anderson е облечен като вампир и могат да се видят откъси от стари филми на ужасите.

Locomotive Breath

– една от песните на Jethro Tull с по-тежки рифове, допринесла за увеличаването на успеха на групата в началото на 70те.

With You There to Help Me

– от Benefit, издаден през 1970. Според много почитатели една от най-великите песни на групата, известна и с това, че в нея експериментират със звукозаписните техники и флейтата и пианото са записани отзад напред, което й придава едно характерно звучене от края на 60те и началото на 70те, необичайно за съвременния рок. Като концертна закачка с феновете Андерсън се обръща с гръб към публиката, когато започва изпълнението й на живо. Интересно дали ще направи така и на 3 септември?

Cross Eyed Mary

– от албума Aqualung от 1971, песен, на която правят кавъри не по-малко известни и знакови групи като Metallica, Iron Maiden и Clutch.

Thick as a Brick

– част от едноименния концептуален албум от 1972, първият на Jethro Tull, който се изкачва до върха на американската Billboard класация и е смятан за класика на прогресив-рока.

Farm on the Freeway

– една от най-популярните песни от Crest of a Knave, шестнайсетият студиен албум на групата, издаден през 1987. Стилът й, сравняван с Dire Straits, смесва по-тежките китари на Martin Barre с характерното за Jethro Tull акустично звучене и е определена от критиката като „зашеметяваща”.

Jethro Tull 2011

С тази специална вечер се открива Есенният салон на изкуствата. На сцената на Античния театър заедно с Андерсън ще бъдат и някои музиканти, свирили в Jethro Tull, преди групата да прекрати официално дейността си през 2014.

Между другите песни, които очакваме да чуем са Aqualung, Critique Oblique, Songs From the Wood и Too Old to Rock ‘n’ Roll: Too Young to Die, с която да докажат, че сърцето никога не е прекалено старо за рокендрол.

One-Legged-Logo-2012

Снимки: jethrotull.com
Текст: Веселина Тулевска