frida.bg

Домашни аква-чудеса за красота и просперитет

Домашни аква-чудеса за красота и просперитет
Текст и снимки: Ралица Димитрова

Домашни аква-чудеса за красота и просперитет

Искате да разкрасите дома си, да осигурите естетически празник за сетивата и душата си, да внесете нещо живо, екзотично и феерично в ежедневието си…?  Ако след известно умуване и ровене в нета изберете да го постигнете чрез отглеждане на аквариум, то попадате в десетката и имате шанс за голямата награда – здраве, благополучие и семейно щастие в изобилие. Твърдят го езотерици, древни източни философи, както и запалени акваристи от различни религии и професии.

С тази теза и подкована с голяма доза виртуална информация по темата Фън Шуй и акваристиката, влизам в магазина за аква-красота, който ме дели на една крачка от сбъдване на първоспоменатата редица от мечти. Повече и от скъп китайски ресторант, интериорът тук залага на аквариумния разкош, златните рибки и техните декоративни рибешки събратя. Те привличат пари и клиентела като с дистанционно от своите стъклени домове сред богат растителен асортимент и балончета изкрящ въздух. Вярваща по принцип в подобни джедайски умения се потапям в духа на балансирано водно спокойствие, който на пръв поглед витае из акваристкия магазин. Но познахте – още на втория поглед забелязвам нетърпението в клиентите, които се нижат един след друг на опашка за съвет от любезните консултанти.

Чакайки своя ред, изчислявам колко литра аквариум е идеален за моя размер хол и дали разполагам в него с подходящ кът с южно, източно или северно изложение. Все пак изборът е доста богат и все ще се намери кътче, което да осигури оптимални условия за баланс между енергийните потоци. А такива несъмнено ще се завихрят около новия епицентър за преработване на енергии в дома ни. Избирам 60-те литра воден разкош, който да приюти новите пазители на положителната енергия в скромния ни столичен апартамент. Новодомците са малко, но притежават Силата – наперен трихогастер с дълги пипала и пънк-дизайн на гръбните перки, за да се знае кой е шефът; оранжев сом – хигиенист, или както със заслужен респект на акваристки го наричат – анцитрус; ято неонки и две-три данита за още повече блясък.

Домашни аква-чудеса за красота и просперитет

Откривам с известна доза разочарование, че колекцията камъни, събирани от различни брегове и плажове това лято, са неподходящи за цялостна акваристка декорация поради своя соленоводен първоизточник. Успявам да утоля ентусиазма си да декорирам чрез внимателно подбиране на други естествени аксесоари като любимите ми растения, но с воден произход. Избирам няколко с различна височина, както и мъх, който винаги прекрасно се връзва с всички останали зеленини.

Снимка_3

Процесът, в който се създава подходяща микро-среда и който превръща стъкления съд с вода, растения и камъчета в аквариум, се нарича „стартиране на аквариум“. Необходимо е да се изчакат няколко дни, докато водата се избистри. Това се случва не без помощта на няколко капки от шишенцето с бактерии, което те съветват да си закупиш от акваристкия магазин. То ще ни е необходимо и при ежеседмичното почистване на аквариума. Когато стартираме може да се наложи да изчакаме няколко дни, за да се получи подходящата среда, в която да пуснем своите нови домашни рибешки любимци.

Мекотата на софийската вода скъсява нетърпеливото ни очакване и нашият кристален мини аква-свят е готов да запулсира и заработи. Защото както вече знаем, аквариума е не само част от битовото ни био-разнообразие и разкошен фрагмент от домашния интериор, но и мистична машина за производство на щастие и просперитет. От нас се иска да го поддържаме бистър и красив, за да се случва магията, която захранва с добра енергия дома и неговите обитатели.

Домашни аква-чудеса за красота и просперитет